Így hosszabbítottam jogosítványt online - majdnem

 Nagyon örültem, amikor email értesítést kaptam arról, hogy online is hosszabbíthatom a jogosítványomat... Ez majdnem teljesen így is volt...

Nézzük melyek a majdnem teljesen online jogosítvány hosszabbítás lépése, hátha másnak is hasznos lesz.
Először is fontos megjegyeznem, hogy szeretek az időmmel jól gazdálkodni, nem véletlenül örültem az online jogosítvány hosszabbítási lehetőségnek.
A lejárat előtt kb. egy hónappal kaptam emailt a központi gov.hu rendszertől, hogy hamarosan lejár a jogosítványom.
Idézek az értesítő levélből, ami nagyon pontosan megadta a lehetőségeket, ebbe színessel beírtam a blogkommentjeimet.
Annak érdekében, hogy minél előbb kezében tarthassa új okmányát, kérjük, keresse fel személyesen az Ön által kiválasztott járási/kerületi hivatal kormányablak vagy okmányirodai ügyfélszolgálatát a szükséges iratokkal!

A gyorsabb és kényelmesebb ügyintézés érdekében kérjük, hogy az ügyintézéshez foglaljon előzetesen időpontot az éjjel-nappal hívható 1818-as Kormányzati Ügyfélvonalon, vagy a https://magyarorszag.hu/ weboldalon keresztül, amely felületen több hivatalos ügyet is intézhet elektronikusan.

A személyes ügyintézés mellett választhatja a vezetői engedély automatikus hivatalbóli kiállítását új kategória Magyarországon történt megszerzése (kategóriabővítés), valamint az egészségi alkalmasság meghosszabbítása esetén az alábbi feltételek megléte mellett:Nagyon tetszett ez a lehetőség, természetesen ezt választottam.

- elektronikus azonosítást követően nyilatkozatot tesz, hogy az okmány meghosszabbítását automatikus (hivatalbóli) eljárás igénybevételével kívánja intézni, Ezt egyszerűen megtaláltam az ügyfélkapunk belül, de a biztonság okáért fel is hívtam őket, hogy jól csinálom-e.
- a háziorvos, vagy az üzemorvos elvégezte a szükséges egészségi alkalmassági vizsgálatot (az eredmény elektronikusan kerül továbbításra), Ez nagyon tetszett, szerencsére közel volt a háziorvosi rendelő és nem is kellett sokat várnom. Ott is elmondták a vizsgálat után, hogy ez az igazolás azonnal megjelenik az ügyfélkapunk belül, így nem kell feltöltenem. Drága sem volt, mert még 5000 Ft sem volt az orvosi igazolás.
- rendelkezésre áll Önről 3 évnél nem régebbi, okmánykiállításhoz alkalmas digitális fénykép- és aláírásadat. A hatóság az eljárás során a nyilvántartásból megkísérli beszerezni Önről az okmánykiállításhoz megfelelő fényképet és aláírást, de amennyiben nincs, akkor azok felvételezését intézheti otthonról a videotechnológián keresztül történő egységes arcképmás- és aláírás felvételezés szolgáltatáson keresztül, melyhez a videókapcsolaton keresztül történő, arckép alapú elektronikus azonosítási szolgáltatás (Arcképes azonosítás) használható, vagy befáradhat bármely kormányablakba/okmányirodába, önálló képfelvételezési eljárás céljából. Mivel semmiképpen sem szerettem volna befáradni és nem is volt 3 éven belüli hivatalos fotóm a Nemzeti arcképtárban, ezért kipróbáltam a videós fotó készítést. Először PC-ről webcamerán át fotózva az okmányokat, itt alapban elbuktam, mert csak homályosan tudta a becsillanó kártyát a kamera fotózni, végtelenül segítőkész volt az ügyintéző, javasolta hogy mobil telefonnal wifi kapcsolattal próbáljuk újra. Ez sem volt zökkenőmentes, ha jól emlékszem két napon belül 4-5x próbálkoztam eljutni az ügyintézőhöz hogy fotózhasson engem a beazonosítás után. Nem rajtunk múlott hogy nem sikerült. Vagy a wifi volt a hibás vagy az azonosítási rendszer internet elérhetősége, ki tudja,de sokadjára már ismerősen üdvözöltük egymást az ügyintézővel, kétszer is sikerült ugyanahhoz kerülnöm. A fotó készítéshez homogén világos háttér kellett volna árnyék nélkül, na ez nehezebb volt,mert nem fehérek a falaink itthon,de végül kitrükköztük. Ez is azonnal bekerült a rendszerbe, de kérték hogy lépjek be és ellenőrizzem online. Nos ez bevallom nem sikerült, mert állandóan új ügyet akart indíttatni a rendszer és nem láttam sehol hol van folyamatban levő. Vártam. Mondták, hogy jönni fog sms értesítés a hosszabbítási folyamatról, ez valóban jött is, így nyugodt voltam, hogy rendben vagyunk.

Az automatikus hivatalbóli okmánykiállítási eljárás illetékmentes. Milyen jó ötlet, hogy így ezért nem kell újabb ezreseket kifizetnem.

Az automatikus okmánykiállítás igénybevétele esetén a magyarorszag.hu oldalon található Életút-szolgáltatás ügytípusban megtekintheti a vezetői engedély automatikus (hivatalbóli) kiállítás keretében történő, az okmány érvényességi idejének meghosszabbításához szükséges feltételek teljesítésének állapotát (a vezetési jogosultsághoz szükséges előfeltételekre és az azt kizáró okokra vonatkozó aktuális információkat, valamint az okmánykiállítás státuszát). Ez nekem nem sikerült, de végül nem zavart, mert sms tájékoztatásokat kaptam.

Amennyiben az automatikus hivatalbóli okmánykiállítás lehetőségét nem veszi igénybe, akkor az ügye kérelemre, illetékköteles eljárásban intézhető. Ekkor az eljárás lefolytatásáért 4000.- Forint fizetendő. Az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött kérelmező esetén, valamint ha az egészségi alkalmasságot a vizsgálatot végző szerv 1 évre vagy annál rövidebb időtartamra állapította meg, a vezetői engedély kiadásának illetéke 1500.- Forint.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az 1. alkalmassági csoportban két évet meghaladó időtartamra megállapított egészségi alkalmasság esetén a vezetői engedély érvényességi ideje – az egészségi alkalmasság határidején belül – az okmány jogosultja születési dátumának hónapjához és napjához kerül igazításra.
Az orvosi vizsgálaton az 1. alkalmassági csoportban két évet meg nem haladóan, vagy a 2. alkalmassági csoportban megállapított egészségi alkalmasság esetén a vezetői engedély érvényességi ideje a megállapított orvosi alkalmasság időpontja.

Az ügyintézés határideje – ha a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján a tényállás tisztázott – 8 nap, egyéb esetekben 25 nap. Az okmány elkészültét követően SMS vagy e-mail formájában értesítjük, amennyiben erre vonatkozó igényét a személyes vagy az elektronikus ügyintézés során jelezte. Ez nagyon korrekt volt, 2 nap múlva már a postás itt volt a megújított jogosítvánnyal.

Szolgáltatásainkkal vagy az ügyintézéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon ügyfélszolgálatunkhoz bizalommal a nap 24 órájában az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Telefonszám: 1818
Külföldről:+36 (1) 550-1858
E-mail: 1818@1818.hu
Honlap: www.1818.hu

Az alábbiakban felhívjuk figyelmét az Ön ügyintézését segítő ingyenes szolgáltatásainkra, melyekkel tovább egyszerűsítheti, gyorsíthatja ügyei intézését.

Az új azonosítási mód, a videókapcsolaton keresztül történő, arckép alapú elektronikus azonosítási szolgáltatás (Arcképes azonosítás) használata során – egyszeri regisztrációt követően – a legmodernebb technológia igénybevételével, automatikusan (ügyintéző segítsége nélkül), egyszerűen (további azonosító megadása nélkül) és kényelmesen (minden erre alkalmas technikai eszközön) elvégezhető az azonosítás. A szolgáltatás a https://magyarorszag.hu/ oldalon keresztül a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) felületén választható, a többi azonosítási mód (Ügyfélkapu, Ügyfélkapu+, Telefonos azonosítás, eSzemélyi) mellett. Nem vagyok elveszve az online világban,de ezt nem találtam meg, így felhívtam telefonon az ügyfélszolgáltatot ahol gyorsan készségesen segítettek, ezt nagyon szeretem, ha flottul működnek a dolgok.


Reméljük, hogy szolgáltatásainkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Ön kényelmesebben intézhesse hivatalos ügyeit! Igen, igen,határozottan tetszett ez a megoldás.
Nos, azért még kiderült hogy van egy kis teendőm.
Borítékban érkezett az új jogosítvány, ráragasztva egy Járási hivatali levélre. Megnéztem a tárgymezőt: Mellékelten küldjük az Ön vezetői engedélyét.
Két napig itt volt az asztalomon, volt valami megérzésem, hogy csak el kellene olvasni a teljes egész oldalas szöveget, hátha mégsem annyira egyszerű ez az ügyintézés és még valami teendőm van.
Nos van.
A lejárt jogsit köteles vagyok az okmány kézhezvételétől 15 napon belül a lakóhely szerint illetékes járási hivatalban leadni vagy oda postán beküldeni.
Ezt nem teljesen értettem. Ha a jogsi már nem érvényes mit számít ha megtartom.
Nos megkaptam a levél végén a választ. Ha nem teszek eleget ennek a kötelezettségnek a megadott időn belül, akkor elrendelik az okmány visszavonását ja és bírságra számíthatok.
Hú,ez kemény.
Most kezdtem el megbánni, hogy nem szántam rá több ezer forintot és több órát hogy személyesen csináltassam és személyes átvételt jelöljek be, ne postázást, mert akkor a visszajuttatás miatt nem lett volna újabb köröm.
A lakcímemről eljutni tömegközlekedéssel a helyi járási hivatalba (nem itt nem lehet okmányirodában leadni már) oda-vissza sorbanállással kb. 4-5 óra, ha ezt felszorzom a vállalkozásomban a szolgáltatásaim óradíjával, az tetemes összeg.
Nost most úgy döntöttem, hogy az évvégi hajtásban nem pazarlom erra a 4-5 órámat, inkább a helyi postán feladom ajánlott levélként, beleírva hogy kérek értesítést ha megkapták, hogy tudjam rendben van minden és nem jöhet újabb körös levél.
Most bízom abban,hogy a postán nem most fog eltűnni a feladott levelem, mert ha ez megtörténik, akkor nagy bajban leszek.
Természetesen meghatalmazott is bemehetne az ő saját 4-5 óráját beáldozva leadni az okmányt, de akkor az ő idejét rabolnám ezzel.
Szóval megpróbálom így beküldeni és csak reménykedem, hogy a posta biztonságban eljuttatja a hivatalban,ott átveszik és iktatják és kézen közön nem fog eltűnni.
Most jut eszembe hogy biztonság okáért még nem C6 hanem nagyobb bubis borítékban fogom küldeni, igen, ennyit megér, így kb. 1000-1500 Ft-ból megúszom.
Mit javaslok te hogyan csináld? Mindenképpen ahogy neked kényelmesebb.
Háziorvos várakozás személyes ellenőrzést így is úgy is meg kell tenni, az egy út.
Ezután lehet online intézni mindent, ez szuper, de ha lehet kérd személyes átvételre, hogy a visszajuttatási időt,pénzt megspórold.

Ez itt a reklám helye, a vállalkozásomban is szeretem az egyszerű praktikus megoldásokat Itt tudsz hozzám szakmai konzultációra időpontot foglalni.

#mentespraktikák 


Megjegyzések

Csatlakozz hozzám!